top of page
Etsi
  • Writer's pictureEco Villas

ASUKASTIEDOTE: Tonttien rajat, pihojen hoito ja energiansäästövinkkejä

Kuuma kesä alkaa olla takana ja sadettakin onneksi saatiin kesän istutuksille. Kiitos kun pihatyöntekijät ovat saaneet lainata vettä jokaisen talon vesipostista! Vähennän käytetyn veden jokaisen asukkaan vesilaskulta, pyöristän vähennyksiä vielä hiukan ylöspäin. Kumpikin kunta on nyt laskuttanut ensimmäiset vesilaskut ja laskutan piakkoin kunkin asukkaan osuuden. Omaa kulutustaan voi halutessaan seurata teknisen tilan vesimittareista.


PIHOJEN HOITO

Pihat on saatu melko hyvin jo valmiiksi. Nyt onkin hyvä aika jokaisen ottaa oma piha-alueensa hoitoon. On hienoa nähdä, että muutamille pihoille on jo ilmestynyt asukkaiden omiakin istutuksia! Kukin saa tehdä omasta "tontistaan" haluamansa näköisen. Toisaalta vaikka pihaa ei haluaisi muokata mitenkään, on sekin täysin ok! Kunhan kukin pitää oman alueensa siistinä, eli leikkaa nurmikon säännöllisesti ja kitkee ainakin pahimmat rikkaruohot pois istutusten juurilta.


TONTTIEN RAJAT

Liitteenä olevista kuvista näet oman "tonttisi" suuntaa antavat rajat. Pidäthän huolen oman tonttisi sisällä olevista istutusten siisteydestä (lähinnä poistamalla silloin tällöin mahdolliset rikkaruohot) sekä nurmesta ja lumitöistä (traktori auraa yhteiset kulkuväylät). Näin alue pysyy viihtyisänä kaikille!


YHTEISET ALUEET JA TALKOOTYÖ

Tiedän, että sekä Narvan että Luopioisten minitaloalueilla on useita naapureita, jotka tekevät paljon hiljaista talkootyötä ympäristön siistimiseksi. Eräs naapuri käy sillon tällöin keräämässä kottikärryihin tai roskasäkkeihin kaikenlaista roskaa lähiympäristöstä ja järjestää ne asianmukaisesti eteenpäin. Yksi naapuri on lapsensa kanssa kerännyt ja vienyt talkootyönä pois jopa useita peräkärrykuormallisia roskia sekä raivausjätettä.


Arvostan todella paljon heidän työtään. Voimme jokainen omalta osaltamme osoittaa arvostusta kantamalla oman kortemme kekoon, oli se sitten pieni tai suuri.


Kummallakin minitaloalueella on jokunen neliö yhteistä piha-aluetta. Tällä hetkellä kummallakaan alueella ei ole ulkoistettua pihahuoltoa, teiden aurausta lukuunottamatta. Yhteiset piha-alueet ovat niin pienet, että pihahuoltoyhtiön lasku koostuisi lähinnä matkakustannuksista. Olisiko mahdollista vaikkapa järjestää vuorot asukkaiden kesken, että kukin vuorollaan aina pitäisi yhteistä aluetta siistinä? Näin se ei muodostuisi rasitteeksi kellekään ja toisaalta auttaisi osaltaan vuokrien pitämisessä edullisina.


Narvassa on myös jokirannassa yhteinen grillipaikka sekä pieni laituri. Sitä saavat käyttää myös muut kuin Eco Villasin asukkaat. Voisimme silti yhdessä pitää sitä siistinä. Joskus sinne saattaa vaikkapa ilmestyä joidenkin muiden roskia, ne saa viedä yhtiön omaan roskikseen.


Tällä hetkellä käynnissä on kehityshanke missä rantaan tulisi pieni vierasvenesatama ja samalla ranta-aluetta tehtäisiin puistomaisemmaksi kävelypolkuineen. Hankkeessa on mukana Eco Villasin lisäksi Vesilahden kunta, paikallinen nuorisojärjestö sekä moni muu paikallinen toimija, ihan talkoovoimin. Toivottavasti tämä hanke onnistuu! Mikäli olet innostunut talkoilemaan rannan hyväksi niin voit olla vaikkapa minuun yhteydessä info@ecovillas.fi.


PIHATYÖVÄLINEET Kummallekin alueelle on hankittu jonkin verran perusvälineitä pihanhoitoon. Ne löytyvät teknisestä tilasta. Yhteiskäytössä oleva ruohonleikkuri ja trimmeri on sähkökäyttöinen. Siivoa työvälineet käytön jälkeen ennen varastoon palauttamista, esimerkiksi ruohojäämistä. On myös erittäin tärkeää, että laitat akun lataukseen aina käytön jälkeen. Akku on melko pieni ja sillä leikkaa yhdellä latauksella vain 1-2 pihaa. Tarkoituksena on, että yhteiskäytössä on tietyt perusvälineet ja niiden kunnosta pidetään huolta, mutta varmasti moni haluaa hankkia myös itselleen tiettyjä pihatyövälineitä.


ENERGIANSÄÄSTÖVINKKEJÄ Eco Villasin taloissa lämmitys ei välttämättä ole suurin kustannus vuoden aikana, sillä neliöitä on melko vähän ja eristepaksuudet ovat hyvät. Mutta lämminvesivaraajan ja ilmalämpöpumpun säädöillä voi saada vuoden mittaan tuntuvaakin säästöä aikaiseksi.


Lämminvesivaraajan lämpötilaksi riittää n. 60c, se riittää tappamaan lämminvesivaraajissa muhivan legionella-bakteerin. Voit säätää lämpötilan kohdilleen laittamalla vesihanan kuumimmalle ja mittaamalla vaikkapa paistolämpömittarilla veden lämmön. Hanasta tuleva vesi on muutaman asteen viileämpää kuin lämminvesivaraajan vesi, joten n. 55c riittänee. Mutta huom! Kylmänä vuodenaikana voit melko huoletta pitää lämminvesivaraajan jopa täysillä, koska tuolloin ylimääräinen lämpö menee vain pesutilojen lämmittämiseen. Tuo "hukkalämpö" ei ole sen kalliimpaa kuin pesutiloissa olevan lämpöpatterin tuottama lämpö.


Ilmanvaihtoa kannattaa käyttää oikein. Ikkunoiden raollaan pitäminen lämmityskaudella on aina huono idea. Jos haluat tuulettaa ikkunan kautta niin tee se lyhyesti mutta tehokkaasti, avaamalla vaikka kaikki ikkunat hetkeksi. Näin sisällä oleviin pintoihin varastoitunut lämpöenergia ei pääse karkaamaan ikkunoista. Koneellista poistopuhallinta on hyvä pitää päällä säännöllisesti, mutta kovemmalla teholla vain suihkun sekä kosteutta tai käryä aiheuttavan ruoanlaiton aikana. Huolehdithan siitä, että olohuoneen seinässä oleva korvausilmaventtiili on aina auki! Kovillakin pakkasilla sen tulee olla edes vähän raollaan, koska sitä kautta asuntoon tulee raikas ilma.


Ympärivuotista säästöä voit saada käyttämällä ilmalämpöpumppua oikein. Täysautomaattinen toiminto on kyllä mukava, mutta siinä on riskinä että välillä ilmalämpöpumppu käyttää energiaa viilentämiseen ja sitten taas äsken viilennetyn ilman lämmittämiseen. Tällainen voi herkästi nostaa sähkönkulutusta. Siksi varminta on pitää ilmalämpöpumppu aina joko jäähdytyksellä tai lämmityksellä, ei täysautomaatilla.


RAIKASTA SYKSYÄ KAIKILLE! Toivottelee Miika Utoslahti

559 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
Post: Blog2_Post
bottom of page